•  OWOCE I PRZETWORY OWOCOWE

OWOCE ŚWIEŻE
Ilość produktu Energia
[kcal]
Tłuszcz
[g]
Awokado
100g 107 10,3
1 sztuka średnia (270g) 289 27,8
Czarne jagody
100g 44 0,6
Poziomki
100g 33 0,5
Kiwi
100g 48 0,4
1 sztuka średnia (65g) 31 0,3
Truskawki
100g 27 0,4
Wiśnie
100g 43 0,4
Jabłko
100g 34 0,3
1 sztuka średnia (150g) 51 0,5
Maliny
100g 29 0,3
Czereśnie
100g 55 0,3
Banan
100g 60 0,2
1 sztuka średnia (170g) 102 0,3
Cytryna
100g 22 0,2
1 plasterek (15g) 3 0,0
Mango
100g 46 0,2
1 sztuka średnia (125g) 58 0,3
Melon
100g 19 0,2
Agrest
100g 40 0,2
Brzoskwinia
100g 41 0,2
1 sztuka średnia (150g) 62 0,3
Gruszka
100g 41 0,2
1 sztuka średnia (150g) 62 0,3
Mandarynki
100g 32 0,2
1 sztuka średnia (80g) 26 0,2
Morele
100g 43 0,2
1 sztuka średnia (50g) 22 0,1
Nektarynka
100g 44 0,2
1 sztuka średnia (150g) 66 0,3
Porzeczki białe
100g 32 0,2
Porzeczki czarne
100g 35 0,2
Porzeczki czerwone
100g 30 0,2
Śliwki
100g 43 0,2
Winogrona
100g 68 0,2
Ananas
100g 28 0,1
1 plaster (80g) 22 0,1
Pomarańcza
100g 32 0,1
1 sztuka średnia (250g) 80 0,3
Grejpfrut
100g 23 0,1
1 sztuka średnia (360g) 83 0,4
Arbuz
100g 19 0,1
1 plaster (300g) 57 0,3

OWOCE MROŻONE
Ilość produktu Energia
[kcal]
Tłuszcz
[g]
Czarne jagody mrożone
100g 45 0,6
Truskawki mrożone
100g 28 0,4
Wiśnie bez pestek mrożone
100g 47 0,4
Porzeczki czarne mrożone
100g 36 0,2
Śliwki bez pestek mrożone
100g 45 0,2

OWOCE SUSZONE
Ilość produktu Energia
[kcal]
Tłuszcz
[g]
Figi suszone
100g 287 1,2
1 sztuka (35g) 100 0,4
Morele suszone
100g 284 1,2
1 sztuka (10g) 28 0,1
Śliwki suszone
100g 266 1,2
1 sztuka (15g) 40 0,2
Rodzynki suszone
100g 277 0,5
1 porcja (30g) 83 0,2
Daktyle suszone
100g 249 0,4
1 sztuka (20g) 50 0,1

PRZETWORY OWOCOWE
Ilość produktu Energia
[kcal]
Tłuszcz
[g]
Dżem niskosłodzony
100g 155 0,1
1 łyżka (18g) 28 0,0
Dżem wysokosłodzony
100g 252 0,1
1 łyżka (18g) 45 0,0
Powidła śliwkowe
100g 214 0,2
1łyżka (18g) 39 0,0
Ananas, plastry w syropie
100g 84 0,1
1 plaster (35g) 29 0,0

       

Dane z: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda - Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 1997.